4 czerwca 2007

Kaspersky Lab opublikował najnowszy raport na temat bezpieczeństwa sieci WiFi: "Wardriving w Londynie 2007"

Kaspersky Lab, producent rozwiązań służących do ochrony danych, opublikował swój najnowszy raport na temat bezpieczeństwa sieci bezprzewodowych w Wielkiej Brytanii. Między 24 a 26 kwietnia 2007 roku Alexander Gostev, starszy analityk wirusów z Kaspersky Lab, zbadał ponad 800 hotspotów WiFi w dzielnicach biznesowych Londynu.

Jest to najnowszy artykuł z serii poświęconej bezpieczeństwu sieci bezprzewodowych w różnych miastach świata, od Paryża do Pekinu. Firma Kaspersky Lab prowadzi badania sieci i urządzeń WiFi wykorzystujących technologię Bluetooth od ponad półtora roku. Artykuł "Wardriving w Londynie 2007" zawiera dane, które można porównać z danymi zebranymi w tym samym miejscu rok temu. Ze statystyk tych wynika, że liczba hotspotów WiFi zwiększyła się prawie dwukrotnie, znacznie wzrosła również liczba sieci działających z dużą prędkością.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, liczba zabezpieczonych sieci zwiększyła się z 50% wszystkich wykrytych sieci (dane dotyczące zeszłego roku) do 69% w 2007 r. Artykuł zawiera również przegląd preferowanych producentów sprzętu wykorzystywanego w londyńskich sieciach oraz konfiguracji hotspotów, która może ułatwić lub utrudnić hakerom ich próby uzyskania dostępu do sieci bezprzewodowych.

Pełny raport znajduje się w Encyklopedii Wirusów www.viruslist.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://viruslist.pl/analysis.html?newsid=442.