19 kwietnia 2007

Zagrożenie epidemią robaka Email-Worm.Win32.Warezov.nf

Firma Kaspersky Lab zmieniła poziom zagrożenia na czerwony, oznaczający wysokie zagrożenie epidemią szkodliwego oprogramowania. Powodem jest nowa wersja robaka Warezov: Email-Worm.Win32.Warezov.nf.

Analitycy z Kaspersky Lab wykryli masową wysyłkę nowej wersji robaka Warezov: Email-Worm.Win32.Warezov.nf. O godzinie 10:00 19 kwietnia 2007 r. aż 70-85% zainfekowanych wiadomości e-mail wykrytych w ruchu pocztowym zawierało tego robaka. Kilka godzin wcześniej eksperci z Kaspersky Lab zaobserwowali wyraźne zwiększenie się aktywności poprzedniej wersji tego samego robaka: Warezov.do.

Programy Kaspersky Anti-Virus 6.0 oraz Kaspersky Internet Security 6.0 z włączonym modułem ochrony proaktywnej wykrywają nowego robaka bez potrzeby uaktualniania sygnatur zagrożeń.

Pełny opis nowego robaka dostępny jest w Encyklopedii Wirusów prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://viruslist.pl/encyclopedia.html?cat=13&uid=4837&o=2.

Więcej informacji o poziomach zagrożenia stosowanych przez firmę Kaspersky Lab można znaleźć pod adresem: http://www.viruslist.pl/encyclopedia.html?chapter=threat_levels.