26 stycznia 2007

Kaspersky Lab publikuje nowy artykuł na temat cyberprzestępczości i bezpieczeństwa IT

Kaspersky Lab, producent oprogramowania antywirusowego i służącego do ochrony danych, opublikował nowy artykuł: "Wirtualny konflikt - kto będzie triumfował?", w którym Yury Mashevsky, analityk wirusów pracujący w Kaspersky Lab, omawia konflikt między cyberprzestępcami a branżą bezpieczeństwa IT, firmami i organami zajmującymi się egzekucją prawa.

Artykuł ukazuje rozwój cyberprzestępczości na przestrzeni dwóch dekad, od charakteryzujących początkowy okres eksperymentów i chuligańskich wybryków nieletnich po obserwowany obecnie, niezwykle dochodowy "przemysł przestępczy".

Yury Mashevsky podaje konkretne przykłady ilustrujące różne sposoby wykorzystywane obecnie przez złośliwe programy w celu zwalczania produktów i technologii antywirusowych. Obejmują one usuwanie procesów zabezpieczających z pamięci i dysku twardego komputera oraz poszukiwanie przez cyberprzestępców nowych kanałów dystrybucji złośliwych programów. Dane badawcze firmy Kaspersky Lab pokazują, że w wojnie między twórcami rozwiązań antywirusowych i cyberprzestępcami ci ostatni stają się coraz aktywniejsi w zwalczaniu producentów antywirusowych.

Część artykułu poświęcona jest złożonym związkom istniejącym między cyberprzestępcami i rządem, w których ten ostatni częściej pada ofiarą cyberprzestępczości niż odnosi sukcesy w jej zwalczaniu. Autor rozważa przyczyny obecnej sytuacji i analizuje skuteczność działań podjętych przez agencje rządowe.

Na koniec autor wskazuje, jakie działania powinien podjąć rząd oraz firmy z branży bezpieczeństwa i innych, aby zwiększyć skuteczność zwalczania cyberprzestępczości.

Pełny artykuł dostępny jest w Encyklopedii Wirusów prowadzonej przez Kaspersky Lab, na stronie: http://viruslist.pl/analysis.html?newsid=378.