19 stycznia 2007

Kaspersky Anti-Virus otrzymuje certyfikat OPSEC firmy Check Point

Kaspersky Lab, producent rozwiązań służących do ochrony danych, uzyskał certyfikat Open Platform for Security (OPSEC) firmy Check Point Software Technologies Ltd, światowego lidera w dziedzinie ochrony Internetu. Certyfikat ten został przyznany dla produktu Kaspersky Anti-Virus for Check Point VPN-1.

Kaspersky Anti-Virus for Check Point VPN-1 zapewnia najwyższy poziom ochrony sieci korporacyjnych przed złośliwymi programami. Program monitoruje pliki przesyłane za pośrednictwem protokołów HTTP, FTP oraz SMTP.

Kaspersky Anti-Virus oraz Check Point VPN-1 wykorzystują opracowany przez Check Point protokół CVP, dzięki czemu możliwa jest płynna integracja obu produktów. Dlatego połączenie Kaspersky Anti-Virus z Check Point VPN-1 zapewnia pełną ochronę styku sieci korporacyjnej z Internetem.

Veniamin Levtsov, dyrektor ds. produktu z Kaspersky Lab powiedział: "Eksperci z naszej firmy są przekonani, że stosowanie rozwiązania antywirusowego w połączeniu z zaporą ogniową znacznie zwiększa poziom bezpieczeństwa całej sieci. Dlatego uważaliśmy, że niezbędne jest opracowanie rozwiązania dla Check Point Firewall, jednej z najpopularniejszych zapór ogniowych na rynku korporacyjnym. Kaspersky Anti-Virus 5.5 for Check Point VPN-1 zapewnia skanowanie antywirusowe nie tylko ruchu sieciowego, ale również pocztowego. Integracja z Check Point VPN-1 i całkowita optymalizacja produktu potwierdzona certyfikatem OPSEC pozwoli nam oferować nasze rozwiązania szerokiemu gronu klientów korporacyjnych".

"Cieszymy się, że firma Kaspersky Lab uzyskała certyfikat OPSEC" - powiedział Amir Ben-Efraim z Check Point Software Technologies. "Rozwiązania przeznaczone do ochrony zawartości odgrywają główną rolę w identyfikowaniu incydentów naruszenia bezpieczeństwa oraz zabezpieczaniu cennych danych naszych wspólnych klientów".

Check Point Software Technologies Ltd.

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) specjalizuje się w rozwijaniu i dostarczaniu rozwiązań służących do ochrony danych korporacyjnych i zarządzania przepływem danych w sieciach korporacyjnych. Główne produkty firmy, FireWall-1/VPN-1, zapewniają pełną i elastyczną ochronę sieci korporacyjnych podczas interakcji z zewnętrznymi globalnymi sieciami. Według niezależnych agencji, udział firmy Check Point w światowym rynku rozwiązań dla sieci VPN wynosi ponad 62%.

Oferowany przez firmę Check Point unikatowy zestaw produktów stanowi scentralizowane, oparte na regułach rozwiązanie do zarządzania systemem bezpieczeństwa IT, monitorowania ruchu i kontrolowania infrastruktury korporacyjnej. Produkty oferowane przez Check Point zawierają wiele dodatkowych produktów i usług dostarczanych przez liderów w branży, przez co stanowią najbardziej wszechstronne i elastyczne rozwiązanie dostępne obecnie na rynku.