25 września 2006

Kaspersky Lab prezentuje nową generację systemów filtrujących spam

Kaspersky Lab, producent oprogramowania antywirusowego i służącego do ochrony danych, opublikował nową wersję systemu służącego do filtrowania niechcianej korespondencji elektronicznej - Kaspersky Anti-Spam 3.0. Rozwiązanie zostało zaprojektowane z myślą o zapewnieniu ochrony sieci korporacyjnych oraz klientów dostawców usług internetowych przed masowym napływem niechcianych wiadomości e-mail. Kaspersky Anti-Spam 3.0 posiada wszystkie zalety swojego poprzednika i wprowadza szereg udoskonaleń - zarówno technologicznych, jak i funkcjonalnych.

Kaspersky Anti-Spam 3.0 jest wydajnym i wszechstronnym systemem wykorzystującym unikatową technologię analizy lingwistycznej. Mechanizm ten pozwala na bardzo dokładne analizowanie tekstu oraz skuteczne wykrywanie spamu.

Wiele wprowadzonych zmian dotyczy silnika filtrującego Kaspersky Spamtest. Nowy mechanizm charakteryzuje się znacznie poprawioną wydajnością i stabilnością, przy jednoczesnym obniżeniu zapotrzebowania na pamięć RAM oraz zmniejszeniu rozmiaru uaktualnień baz wykorzystywanych do filtrowania zawartości. Rozwiązanie wykorzystuje także całkowicie nowy system dostarczania baz danych wykorzystywanych do filtrowania zawartości.

Znacznej poprawie uległy metody wykrywania spamu, co zaowocowało zwiększeniem wydajności filtrowania. W szczególności, programiści skupili się na udoskonaleniu algorytmów przetwarzających obiekty HTML w wiadomościach e-mail. Dzięki tym zabiegom spamerzy będą musieli włożyć znacznie więcej wysiłku w próby obejścia filtrów spamowych. Udoskonalona analiza graficznych załączników pozwala na jeszcze skuteczniejsze rozpoznawanie spamu przesyłanego w postaci obrazków. Technologia rozpoznawania spamu w grafice umożliwia wykrywanie i filtrowanie niechcianych wiadomości nawet, gdy załączone do nich obrazki zawierają jedynie nieznaczne modyfikacje, takie jak inne kolory, dodatkowe piksele lub różnokolorowe ramki. Jakość filtrowania spamu została zwiększona także dzięki dodatkowym i poprawionym mechanizmom analizującym nagłówki wiadomości. Programiści wprowadzili także szereg nowych technologii filtrowania, w tym czarne listy Sender Policy Framework (SPF) oraz Spam URL Realtime Blocklists (SURBL), które są wykorzystywane do dostosowywania polityki filtrowania i bazują na listach adresów nadawców spamu uaktualnianych w czasie rzeczywistym.

Nowy interfejs bazujący na stronie WWW jest znacznie wygodniejszy w użytkowaniu. Centrum Sterowania powstało z uwzględnieniem sugestii i zaleceń użytkowników poprzednich wersji rozwiązania. Pozwala ono administratorom na szybkie i łatwe konfigurowanie produktu, zarządzanie licencjami, monitorowanie funkcjonowania rozwiązania oraz przeglądanie statystyk.

Profile filtrowania definiujące procedury przetwarzania poczty także są konfigurowane przy użyciu wygodnego interfejsu Centrum Sterowania, które wykorzystuje minimalny zestaw narzędzi wymaganych do zarządzania całym systemem ochrony przed spamem. Centrum Sterowania pozwala także administratorom na dostosowywanie rozwiązania do ich własnych wymagań. Administratorzy mogą włączać i wyłączać poszczególne reguły filtrowania oraz definiować oddzielne reguły przetwarzania wiadomości bazujące na potrzebach grup użytkowników.

Konfigurowanie i zarządzanie systemem jest teraz znacznie łatwiejsze - wszystkie ustawienia znajdują się w jednym pliku konfiguracyjnym, w którym administrator może z łatwością znaleźć informacje o każdym elemencie rozwiązania.

Kaspersky Anti-Spam 3.0 oferuje także narzędzia służące do integracji aplikacji i dostosowywania jej infrastruktury. W szczególności, produkt zapewnia lepszą integrację z najpopularniejszymi systemami pocztowymi w sektorze korporacyjnym: Sendmail oraz Communigate PRO.

Cena produktu jest zależna od liczby chronionych adresów pocztowych.

Pełny opis programu jest dostępny na stronie: http://kaspersky.pl/products.html?s=bo_12&show=proddet&prodid=26.