4 lipca 2006

Kaspersky Anti-Virus Personal 5.0 - zwycięzca testu magazynu Komputer Świat

Kaspersky Lab, producent oprogramowania antywirusowego i służącego do ochrony danych, informuje o otrzymaniu nowego wyróżnienia - w teście oprogramowania antywirusowego opublikowanym w czerwcowym wydaniu (nr 13/2006) magazynu Komputer Świat program Kaspersky Anti-Virus Personal 5.0 zajął pierwsze miejsce i został uhonorowany wyróżnieniem "Zwycięzca" w kategorii "Jakość".

Komputer Świat przetestował 23 programy antywirusowe. Poza skontrolowaniem funkcjonalności testowanych aplikacji redaktorzy zwrócili także uwagę ta cechy takie jak polski interfejs i dokumentacja. Badano jakość pomocy w poszczególnych programach oraz jakość stron internetowych producentów. Laboratoryjną część testu przeprowadziła znana na całym świecie firma Av-Test.org z Magdeburga. Na początku sprawdzano, jak przy ustawieniach standardowych programy radzą sobie z najpopularniejszymi typami wirusów. Następnie testowano skuteczność monitorów antywirusowych chroniących komputery w czasie rzeczywistym. Na koniec sprawdzano, jak programy radzą sobie z mniej popularnymi zagrożeniami. Bardzo ważnym etapem testu było także skontrolowanie, jak szybko producenci oprogramowania antywirusowego reagują na pojawianie się nowych zagrożeń.

W podsumowaniu redaktorzy magazynu Komputer Świat napisali: "Zwycięzcą testu po raz kolejny okazał się program firmy Kaspersky Lab. Znakomicie rozprawia się z wszystkimi typami wirusów, zarówno tymi z listy Wildlist (najpopularniejszymi), jak i rzadziej spotykanymi. Skuteczny jest również podczas odnajdywania wirusów w archiwach czy skompresowanych plikach wykonywalnych (...) Producent Kaspersky'ego, co bardzo ważne, błyskawicznie reaguje na pojawianie się najnowszych zagrożeń. Uaktualnienia programu dostępne są do dwóch godzin od wybuchu epidemii."