17 marca 2006

Kaspersky Lab: 10 lat w branży OEM

Kaspersky Lab, producent oprogramowania antywirusowego i służącego do ochrony danych, obchodził dziesięciolecie swojej obecności w branży OEM podczas największych na świecie targów IT - CeBIT 2006. Firma Kaspersky Lab zaprezentowała produkty swoich partnerów OEM, do których należą między innymi: Finjan Software, Blue Coat Systems, BorderWare Technologies, Clearswift, ZyXEL Communications Corporation, Critical Path, Dray Tek, Alcatel, Mailfrontier (SonicWall). Po raz pierwszy stoisko firmy Kaspersky Lab zawierało oddzielną sekcję dla potencjalnych partnerów OEM, w tym również dla producentów urządzeń przenośnych. Ponadto na stoisku Kaspersky Lab byli obecni przedstawiciele firm BorderWare oraz Blue Coat, dwóch partnerów OEM oferujących rozwiązania sprzętowe do ochrony poczty i ruchu sieciowego.

Firma Kaspersky Lab należy do światowych liderów w licencjonowaniu technologii antywirusowej i posiada sieć ponad 70 partnerów OEM na całym świecie. Jej silnik antywirusowy, Kaspersky Anti-Virus, cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród producentów oprogramowania oraz sprzętu, jak i dostawców usług. Firma posiada bogate doświadczenie w skutecznej integracji swoich technologii na poziomie stacji roboczych, serwerów pocztowych, zapór ogniowych i bram internetowych.

Pierwszą umowę na licencjonowanie technologii firma Kaspersky Lab podpisała w 1996 roku z niemiecką firmą antywirusową G-Data. W następnych latach do grona partnerów OEM Kaspersky Lab przyłączyły się takie znane firmy, jak: NETASQ - europejski lider w rozwijaniu ujednoliconych narzędzi służących zapewnieniu bezpieczeństwa (2000), Sybari - firma antywirusowa rozwijająca produkty dla Microsoft Exchange (2002), MailFrontier - lider w dziedzinie ochrony poczty elektronicznej (2004), Juniper - czołowy producent routerów i innego sprzętu sieciowego (2006), oraz wiele innych firm.

"Kaspersky Lab jest najszybciej rozwijającą się firmą na międzynarodowym rynku antywirusowym. Częściowo zawdzięcza to współpracy z partnerami OEM, od której firma rozpoczęła swą działalność" - mówi Vitaly Bezrodnykh, dyrektor ds. rozwoju w Kaspersky Lab. "U podstaw sukcesu Kaspersky Lab w branży OEM leży najlepsza technologia, dziesięć lat doświadczenia w rozwijaniu zindywidualizowanych rozwiązań, jak również zaangażowanie całego zespołu".

"Dzięki wyposażeniu urządzeń Blue Coats ProxyAV w technologię Kaspersky Lab nasi klienci będą mogli wybrać dodatkowe, najlepsze w swojej klasie rozwiązanie do ochrony przed złośliwymi programami. Cieszymy się, że prezentując to rozwiązanie wspólnie z Kaspersky Lab na targach CeBIT w Hanowerze, mogliśmy pokazać, jak ważna jest dla nas współpraca z tą firmą" - powiedział Michael Hartmannn z Blue Coat Systems.

"BorderWare jest liderem na rynku bezpieczeństwa komunikacji. Do tego sukcesu w dużej mierze przyczyniła się firma Kaspersky Lab. Nasza współpraca, zapoczątkowana w 2003 roku, zaowocowała wieloma wspólnymi projektami. Ostatnio zintegrowaliśmy technologię Kaspersky z zaporą ogniową SteelGate" - powiedział Peter Cox z BorderWare.