23 lutego 2006

Kaspersky Lab szturmuje amerykański rynek

Kaspersky Lab, producent oprogramowania antywirusowego i służącego do ochrony danych, odnotował wzrost udziałów w rynku północnoamerykańskim w 2005 roku. Firma zaprezentowała swoje najnowsze rozwiązania i produkty na konferencji RSA, która odbyła się w dniach 13-17 lutego 2006 roku w McEnergy Convention Center, w San Jose (Kalifornia). W tej największej na świecie konferencji poświęconej bezpieczeństwu informatycznemu udział wzięło 275 największych firm oraz ponad 14 tys. specjalistów z branży informatycznej.

Od wejścia na rynek amerykański w lutym 2005 roku firma Kaspersky Lab nawiązała współpracę z 20 nowymi partnerami, takimi jak FrontBridge Technologies (firma podlegająca Microsoftowi), Juniper, Bluecoat czy Clearswift. Firmy te dołączyły do istniejącego już grona partnerów OEM, do którego należą między innymi Borderware, Tumbleweed, MailFrontier oraz CommuniGate Systems.

Podczas konferencji Eugene Kaspersky, założyciel i szef laboratorium antywirusowego w Kaspersky Lab, zwrócił uwagę na zagrożenia związane z przestępczością internetową motywowaną chęcią osiągnięcia korzyści finansowych na seminarium zorganizowanym przez Churchill Club w Dolinie Krzemowej.

"Dzisiejsze zagrożenia internetowe nie ograniczają się już do działań hakerów, którzy chcą zwrócić na siebie uwagę lub spowodować zakłócenia w funkcjonowaniu systemów korporacyjnych" - powiedział Kaspersky. "Wkraczamy w erę złodziei internetowych motywowanych chęcią osiągnięcia korzyści finansowych oraz przypominających gang grup toczących ostrą wojnę o przejęcie kontroli nad komputerami i sprzętem komputerowym na całym świecie. Naszym zadaniem jest wyprzedzić ich i nie dopuścić do tego, żeby wygrali tę wojnę."

Jedną z głównych przyczyn sukcesu programu OEM firmy Kaspersky Lab w Stanach Zjednoczonych jest zaawansowana technologia i wysoka jakość produktów, które pozwalają partnerom firmy znacznie zwiększyć skuteczność własnych rozwiązań służących zapewnieniu bezpieczeństwa. Dzięki wykorzystaniu najlepszych na świecie technologii, zarówno pod względem współczynników wykrywania złośliwego oprogramowania, jak i szybkości reakcji na nowe zagrożenia, Kaspersky Lab i jego partnerzy mają przewagę nad konkurencją.

"Nasz program partnerski, stale zdobywający nowych członków, świadczy o tym, że czołowi gracze w branży IT cenią sobie współpracę z Kaspersky Lab, która pozwala zwiększyć skuteczność ich rozwiązań pod względem zwalczania i reakcji na złośliwe oprogramowanie. Nasza technologia znacznie zwiększa ich skuteczność" - podkreślił Vitaly Bezrodnykh, dyrektor ds. rozwoju w Kaspersky Lab. "Firma Kaspersky Lab jest liderem na rynku bezpieczeństwa informatycznego, ponieważ intensywnie rozwija nowe technologie i metody walki z zagrożeniami elektronicznymi. Jesteśmy przekonani, że również w przyszłości będziemy nawiązywać współpracę z głównymi amerykańskimi firmami informatycznymi".

Kaspersky Lab jest uznanym liderem na rynku oprogramowania OEM służącego do ochrony danych. Ponad 80% czołowych przedstawicieli branży IT wykorzystuje technologie Kaspersky Lab do ochrony swych użytkowników przed szeregiem różnych zagrożeń elektronicznych. Firma oferuje swoim partnerom technologicznym skuteczne rozwiązania obsługujące takie popularne platformy jak Windows, Linux, FreeBSD, Solaris, Novell, Lotus, Windows CE/Windows Mobile, Symbian OS i Palm OS, jak również XScale (ARM) oraz technologię skanowania strumieni danych na poziomie pakietów. Program partnerski OEM firmy Kaspersky Lab umożliwia również wspólne rozwijanie oprogramowania, licencjonowanie technologii oraz rebranding, jak również tworzenie zindywidualizowanych produktów dostosowanych do wymagań partnerów.