29 listopada 2005

Kaspersky Lab chroni 64 bity

Firma Kaspersky Lab, producent oprogramowania antywirusowego i służącego do ochrony danych, informuje o wprowadzeniu do sprzedaży nowej wersji programu Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Windows File Servers (5.0.72) służącego do ochrony antywirusowej serwerów plików działających pod kontrolą systemów MS Windows. Jedną z najważniejszych nowości jest obsługa 64-bitowej wersji systemu MS Windows 2003 Server.

Technologie i funkcje zastosowane w najnowszej wersji produktu zostały udoskonalone w celu zapewnienia jeszcze większej wygody. Dodano możliwość wykluczania wybranych procesów z obszaru ochrony, co pozwala na zmniejszenie obciążenia systemu. Dzięki pełnej kompatybilności z systemem Microsoft Windows 2003 Server x64 osiągnięto znaczne zwiększenie wydajności.

W nowej wersji oprogramowania wprowadzono funkcje przydatne administratorom, jak na przykład automatyczne restartowanie procesów aplikacji po ich zamknięciu lub wystąpieniu awarii. Produkt wyposażony jest w interfejs zawierający wygodny system automatycznej aktualizacji antywirusowych baz danych oraz pozwalający na łatwą konfigurację aplikacji.

Dzięki zmodyfikowaniu mechanizmu zdalnej aktualizacji antywirusowych baz danych i modułów programu osiągnięto znaczną redukcję ruchu sieciowego oraz zajmowanego miejsca na dysku. Teraz system może pobierać wyłącznie te uaktualnienia, które są wymagane dla aplikacji zainstalowanych w chronionej sieci. W poprzednich wersjach dystrybuowane były uaktualnienia dla wszystkich produktów firmy Kaspersky Lab.

Kaspersky Anti-Virus for Windows File Servers wykorzystuje najnowocześniejsze technologie antywirusowe i zapewnia kompletną ochronę serwerów plików działających pod kontrolą systemów MS Windows. Program wykrywa i usuwa wszelkie typy szkodliwego oprogramowania, włącznie z aplikacjami adware i spyware. Rozwiązanie może funkcjonować w sieciach komputerowych o dowolnym rozmiarze, od małych biur po międzynarodowe korporacje.

Produkt Kaspersky Anti-Virus for Windows File Servers jest dostępny w cenie 1149 zł netto (cena licencji rocznej dla jednego serwera plików). Służba zdrowia oraz instytucje finansowane z budżetu państwa mogą skorzystać z rabatu w wysokości 50%.

Pełny opis produktu Kaspersky Anti-Virus for Windows File Servers znajduje się pod adresem http://kaspersky.pl/products.html?s=smb&show=proddet&prodid=9.