9 września 2005

Firmy Kaspersky Lab oraz ZyXEL łączą siły w tworzeniu rozwiązania antywirusowego dla bram internetowych

Firmy ZyXEL Communications, światowy lider wśród dostawców rozwiązań dostępu szerokopasmowego, oraz Kaspersky Lab, jeden z czołowych producentów oprogramowania służącego do ochrony przed wirusami, atakami hakerów i spamem, poinformowały o rozpoczęciu współpracy, która zaowocowała zintegrowaniem innowacyjnej technologii Kaspersky Anti-Virus z nowymi produktami ZyWALL Unified Threat Management (UTM). Ponadto, klienci firmy ZyXEL otrzymają możliwość bezpłatnego uaktualniania antywirusowych baz danych przez sześć miesięcy.

Standardową czynnością podczas szacowania poziomu zagrożenia systemu komputerowego jest badanie szkodliwego oprogramowania krążącego po świecie. Wykrywanie wirusów występujących "na wolności" jest ważnym czynnikiem podczas dokonywania oceny jakości produktów antywirusowych. W odpowiedzi na nowoczesne zagrożenia, które z założenia występują w globalnej Sieci, analitycy z firmy Kaspersky Lab stworzyli specjalną podgrupę w antywirusowych bazach danych - In-The-Wild (ITW). Nowe sygnatury zostały zaimplementowane w rozwiązaniu ZyWALL UTM w celu zapewnienia efektywnej pierwszej warstwy ochrony zatrzymującej wszystkie znane wirusy jeszcze zanim dotrą do stacji roboczych. Lista wirusów ITW jest nieustannie uaktualniana przez analityków z firmy Kaspersky Lab. W połączeniu z innowacyjną technologią "skanowania strumieniowego" firmy ZyXEL, rozwiązanie ZyWALL UTM oferuje wysoką wydajność ochrony przed zagrożeniami występującymi na wolności.

"Dzięki integracji technologii Kaspersky Anti-Virus z naszym sieciowym systemem operacyjnym ZyNOS4 nasi klienci biznesowi otrzymają pakiet, którego możliwości znacznie przewyższają rozwiązania konkurencyjne," powiedział Kerming Chen, wicedyrektor działu kontaktu z klientami biznesowymi firmy ZyXEL. "Obecnie, większość rozwiązań zapewniających bezpieczeństwo dla bram wykorzystuje skanowanie w poszukiwaniu szkodliwych programów w oparciu o pliki. Mechanizmy takie analizują całe pliki po umieszczeniu każdego z nich w folderze tymczasowym. Jednak, jeżeli rozmiar skanowanego pliku będzie większy niż rozmiar dostępnej pamięci, skanowanie może zostać przeprowadzone nieprawidłowo i może dojść do infekcji sieci. Ponadto, taka metoda wymaga znacznej mocy obliczeniowej oraz dużych zasobów pamięci, co w zauważalnym stopniu zmniejsza wydajność całego systemu. Jesteśmy bardzo dumni z tego, że wraz z firmą Kaspersky Lab udało nam się wyeliminować wszystkie te niedogodności."

Dzięki innowacyjnej technologii skanowania strumieniowego wprowadzonej przez firmę ZyXEL, rozwiązanie ZyWALL UTM przekazuje każdy pakiet do silnika antywirusowego w celu dokonania skanowania w poszukiwaniu szkodliwego kodu. Taki proces nie wymaga dodatkowej pamięci oraz zabiegów związanych z porządkowaniem pakietów, dzięki czemu nie wpływa negatywnie na wydajność systemu, niezależnie od rozmiaru skanowanych plików.

"Partnerzy firmy Kaspersky Lab polegają na naszym profesjonalizmie w dostarczaniu najwyższej jakości mechanizmów ochrony antywirusowej. Dzięki naszej współpracy z firmą ZyXEL powstał produkt, który daje wiele korzyści klientom biznesowym. ZyWALL UTM jest najlepszym na świecie rozwiązaniem oferującym skanowanie w czasie rzeczywistym ruchu pocztowego w poszukiwaniu najniebezpieczniejszych wirusów. Wraz z innymi cechami czyni to z produktu ZyWALL UTM idealne rozwiązanie dla małego i średniego biznesu," skomentował Vitaly Bezrodnykh, dyrektor ds. rozwoju w firmie Kaspersky Lab.

Informacje o firmie ZyXEL

Firma ZyXEL Communications Co., z siedzibą w Tajwanie, jest największym na świecie dostawcą routerów DSL. ZyXEL oferuje szereg rozwiązań sieciowych dla sektora SOHO, małego i średniego biznesu, a także dla dostawców usług. Firma ZyXEL ściśle współpracuje z twórcami sprzętu sieciowego, kompaniami telekomunikacyjnymi, dostawcami usług internetowych i innymi organizacjami. Więcej informacji o firmie ZyXEL można znaleźć pod adresem www.zyxel.com.

Informacje o firmie Kaspersky Lab

Firma Kaspersky Lab jest jednym z czołowych producentów oprogramowania antywirusowego i służącego do ochrony danych. Siedziba główna firmy znajduje się w Moskwie, a lokalne przedstawicielstwa w ośmiu krajach. Partnerzy firmy obecni są w ponad pięćdziesięciu krajach. Więcej informacji o firmie Kaspersky Lab oraz o oferowanych przez nią produktach można znaleźć pod adresem http://www.kaspersky.pl.