9 czerwca 2005

Nowa wersja programu Kaspersky Anti-Virus Personal - 5.0.325

Firma Kaspersky Lab informuje o wydaniu nowej wersji programu Kaspersky Anti-Virus Personal - 5.0.325. Aplikacja przeznaczona jest do zapewnienia kompletnej ochrony przed wirusami i innymi szkodliwymi programami dla komputerów działających pod kontrolą systemów operacyjnych MS Windows.

Program Kaspersky Anti-Virus Personal monitoruje wszystkie źródła potencjalnych infekcji - napędy stałe i wymienne, pocztę elektroniczną oraz protokoły internetowe. Wszystkie obiekty narażone na atak szkodliwego programu są monitorowane podczas uzyskiwania do nich dostępu, a tryb skanowania na żądanie pozwala użytkownikom testować w poszukiwaniu szkodliwego oprogramowania poszczególne pliki, foldery lub dyski. Skanowanie może zostać zainicjowane ręcznie lub automatycznie, przy użyciu terminarza. Uaktualnienia antywirusowych baz danych są publikowane przez firmę Kaspersky Lab co jedną godzinę.

Nowa wersja programu oferuje użytkownikom większą wydajność oraz jeszcze łatwiejszą obsługę. Obsługa niebezpiecznych obiektów może być przeprowadzona po zakończeniu skanowania komputera. Dodano możliwość tymczasowego zatrzymania ochrony w czasie rzeczywistym. Automatyczne wznowienie ochrony może nastąpić po upłynięciu zdefiniowanego okresu czasu lub w momencie nawiązywania połączenia z Internetem.

Kaspersky Anti-Virus Personal 5.0.325 zawiera nową funkcję - "Zagrożenia i wykluczenia". Pozwala ona na zdefiniowanie obiektów (takich jak pliki oraz maski plików), które nie będą przetwarzane przez moduł ochrony w czasie rzeczywistym.

Użytkownicy mają teraz dostęp do dwóch typów antywirusowych baz danych: standardowych oraz rozszerzonych. Bazy standardowe zawierają sygnatury wszystkich znanych szkodliwych programów oraz instrukcje ich usuwania. Bazy rozszerzone zawierają dodatkowo sygnatury pozwalające na wykrywanie oprogramowania adware, spyware, narzędzi hakerskich oraz innych, potencjalnie niebezpiecznych, aplikacji. Nowa wersja programu Kaspersky Anti-Virus Personal pozwala użytkownikom na wybór typu wykorzystywanych antywirusowych baz danych bez potrzeby każdorazowego ich pobierania.

Użytkownicy mogą wykluczać z ochrony w czasie rzeczywistym pamięć, sektory startowe oraz obiekty uruchamiane wraz z aktywacją systemu operacyjnego. Użytkownicy systemu Windows XP mogą teraz swobodnie korzystać z mechanizmu szybkiego przełączania użytkowników, bez potrzeby wyłączania ochrony w czasie rzeczywistym. Ponadto, nowa wersja posiada udoskonalony mechanizm wykrywania połączeń sieciowych.

Szczegółowy opis programu Kaspersky Anti-Virus Personal można znaleźć na stronie http://kaspersky.pl/products.html?s=home&show=proddet&prodid=1.

Najnowszą wersję programu Kaspersky Anti-Virus Personal można pobrać w dziale Download (http://kaspersky.pl/download.html?s=prod_download).