16 lutego 2005

Firma Kaspersky Lab prezentuje wersje 5.0 produktów z linii Business Optimal

Firma Kaspersky Lab informuje o wydaniu wersji 5.0 produktów należących do linii Business Optimal - Kaspersky Anti-Virus for Windows Workstations, Kaspersky Anti-Virus for Windows File Servers oraz Kapsersky Administration Kit. W nowych wersjach wprowadzono wiele nowych funkcji oraz dokonano udoskonalenia wszystkich składników.

W programach Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Windows Workstations oraz Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Windows File Servers dodano, między innymi, następujące nowe funkcje:

• Nowy, łatwy w użyciu interfejs;
  • Ochrona odbieranej i wysyłanej poczty elektronicznej niezależnie od wykorzystywanego programu pocztowego;
  • Ochrona przed oprogramowaniem podwyższonego ryzyka (spyware oraz adware);
  • Leczenie archiwów ZIP, ARJ, CAB oraz RAR;
  • Szybsze wykonywanie aktualizacji dzięki technologii KeepUp2Date(tm) wykrywającej najmniej obciążony serwer i pozwalającej na wznowienie pobierania w przypadku utraty połączenia z Internetem;
  • Mechanizmy iChecker(tm) oraz iStreams(tm) pozwalające na znaczne zwiększenie prędkości skanowania;
  • Nowy silnik antywirusowy pozwalający na dwukrotne zmniejszenie ilości pamięci RAM wykorzystywanej przez program;
  • Kopia zapasowa - specjalny folder, w którym przechowywane są kopie zapasowe wszystkich leczonych i usuwanych obiektów;

W programie Kaspersky Administration Kit 5.0 dodano, między innymi, następujących zmian:

• Zmniejszony czas reakcji na zdarzenia sieciowe oraz udoskonalony system raportowania;
  • Możliwość tworzenia profili grupowych;
  • Nowy interfejs dla administratora kompatybilny z MS MMC;
  • Bezpieczne zarządzanie dzięki wykorzystaniu protokołu SSL;
  • Centralna kwarantanna - wszystkie podejrzane i zainfekowane obiekty mogą być zapisywane w jednym pliku, w celu przeprowadzenia późniejszej analizy; nawet gdy zainfekowany plik zostanie usunięty, administrator będzie mógł przywrócić go przy użyciu kopii zapasowej;
  • Elastyczny system powiadomień - administratorzy mają możliwość zdefiniowania zdarzeń, których wystąpienie spowoduje wygenerowanie powiadomienia (przykładowo wykrycie wirusa na stacji roboczej lub błąd podczas aktualizacji antywirusowych baz danych).

Szczegółowy opis programu Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Windows Workstations można znaleźć na stronie http://kaspersky.pl/products.html?s=smb&show=proddet&prodid=3.

Szczegółowy opis programu Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Windows File Servers można znaleźć na stronie http://kaspersky.pl/products.html?s=smb&show=proddet&prodid=9.

Szczegółowy opis programu Kaspersky Administration Kit 5.0 można znaleźć na stronie http://kaspersky.pl/products.html?s=smb&show=proddet&prodid=128.

Najnowsze wersje programów Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Windows Workstations oraz Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Windows File Servers można pobrać w dziale Download (http://kaspersky.pl/download.html?s=prod_download).

Program Kaspersky Administration Kit 5.0 dostępny jest wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników oprogramowania Kaspersky Anti-Virus. Rejestracji użytkowanego oprogramowania można dokonać na stronie http://kaspersky.pl/register.html.