17 stycznia 2005

Firma Kaspersky Lab prezentuje nową wersję produktu Kaspersky Anti-Virus Personal 5.0 - 5.0.227

Kaspersky Anti-Virus Personal przeznaczony jest dla użytkowników indywidualnych korzystających z komputerów pracujących pod kontrolą systemów Windows. Produkt zapewnia wiarygodną ochronę przed wirusami i innymi szkodliwymi programami, które mogą zainfekować komputer poprzez dyski stałe i napędy nośników wymiennych, pocztę elektroniczną oraz protokoły internetowe.

W nowej wersji wprowadzono wiele nowych funkcji i udoskonaleń. Informacje o stanie ochrony w czasie rzeczywistym są teraz uaktualniane znacznie częściej. Dodano moduł pozwalający na wykrywanie i blokowanie ataków sieciowych, dzięki czemu program pełni także funkcję osobistej zapory ogniowej. Obok kwarantanny dostępny jest także mechanizm kopii zapasowej. Przed podjęciem próby leczenia lub usuwania obiektu program automatycznie zapisze jego kopię w specjalnym folderze, dzięki czemu możliwe jest późniejsze przywrócenie ważnych danych.

Kaspersky Anti-Virus Personal wyposażony jest w trzy predefiniowane poziomy ochrony: "maksymalna ochrona", "zalecany" oraz "wysoka wydajność". Niezależnie od wybranego poziomu program skanuje w poszukiwaniu wirusów zarówno odbieraną, jak i wysyłaną pocztę elektroniczną. W poprzedniej wersji miało to miejsce wyłącznie po wybraniu poziomu "maksymalna ochrona". Domyślnie program nie żąda podania hasła po napotkaniu na zabezpieczone nim archiwum. Ponadto jeżeli podczas pobierania uaktualnień antywirusowych baz danych wystąpi błąd (przykładowo połączenie z Internetem zostanie zerwane), proces ten zostanie automatycznie dokończony podczas kolejnego uruchomienia programu Kaspersky Anti-Virus.

Dodano także możliwość automatycznego wyłączenia komputera po zakończeniu skanowania. Możliwe jest wyłączenie efektów dźwiękowych towarzyszących pracy programu. Dodatkowo na etapie konfiguracji można wyłączyć wykorzystywanie technologii iChecker(tm) oraz iStreams(tm). Użytkownicy mają także możliwość skonfigurowania parametrów serwera proxy.

Więcej informacji o programie Kaspersky Anti-Virus Personal można znaleźć w dziale Produkty - http://kaspersky.pl/products.html?s=home&show=proddet&prodid=1.

Nową wersję programu można pobrać w dziale Download - http://kaspersky.pl/download.html?s=prod_download.