29 listopada 2004

Kaspersky Anti-Virus Personal Pro 5.0 - nowy produkt dla zaawansowanych użytkowników indywidualnych

Firma Kaspersky Lab informuje o wydaniu nowej wersji programu Kaspersky Anti-Virus Personal Pro - 5.0. Aplikacja przeznaczona jest do zapewnienia kompletnej ochrony antywirusowej dla komputerów wykorzystywanych przez zaawansowanych użytkowników indywidualnych. W porównaniu z wersją poprzednią (4.5) program Kaspersky Anti-Virus Personal Pro 5.0 wykorzystuje wiele udoskonaleń oraz całkowicie nowych rozwiązań, które znacznie zwiększają wydajność, a także rozszerzają jego funkcjonalność.

Kaspersky Anti-Virus Personal Pro 5.0 wykrywa wirusy w ponad 900 typach archiwów oraz plików spakowanych, a także leczy zainfekowane pliki zapisane w archiwach ZIP, CAB, RAR oraz ARJ, niezależnie od poziomu zagnieżdżenia.

Odbierane wiadomości e-mail są skanowane i leczone automatycznie, jeszcze przed dostarczeniem ich do skrzynki odbiorczej użytkownika, niezależnie od wykorzystywanego programu pocztowego. Testowane są także wiadomości wysyłane. Dodatkowo program pozwala skanowanie na żądanie baz wielu programów pocztowych, a także na leczenie wiadomości e-mail przechowywanych przez programy MS Outlook oraz Outlook Express. Produkt zapewnia ochronę przed "oprogramowaniem podwyższonego ryzyka" - aplikacjami, które nie są wirusami, lecz mogą stanowić pewnego rodzaju zagrożenie lub przeszkadzać w normalnej pracy systemu operacyjnego.

Kaspersky Anti-Virus Personal Pro 5.0 powstał z myślą o użytkownikach zaawansowanych. Wyposażony jest w moduł Office Guard pozwalający na szczegółowe kontrolowanie aktywności makropoleceń wykorzystywanych przez aplikacje biurowe wchodzące w skład pakietu MS Office. Możliwe jest także zarządzanie mechanizmem kontrolującym aktywność skryptów. Za pośrednictwem specjalnej wtyczki aplikacja wykrywa i leczy zainfekowane wiadomości e-mail programu MS Outlook, niezależnie od protokołu wykorzystywanego do łączenia z serwerem pocztowym.

Użytkownicy programu Kaspersky Anti-Virus Personal Pro 5.0 mają także do dyspozycji łatwą w konfiguracji listę zadań oraz specjalny folder, w którym aplikacja zapisuje kopie zapasowe obiektów, na których wykonywane są jakiekolwiek modyfikacje.

Najnowszą polską wersję programu Kaspersky Anti-Virus Personal Pro 5.0 można pobrać w dziale Download (http://kaspersky.pl/download.html?s=prod_download).