4 sierpnia 2004

Microsoft radzi: uaktualnij przeglądarkę Internet Explorer już dzisiaj!

Microsoft zdecydował się na chwilowe zakłócenie terminarza uaktualnień swoich produktów, zgodnie z którym łaty publikowane są w drugi wtorek każdego miesiąca. Firma poinformowała o opublikowaniu łaty usuwającej trzy krytyczne luki w przeglądarce Internet Explorer. Dwie z nich zostały już wykorzystane przez szkodliwe programy - Trojan.JS.Scob.a (znany również jako Download.Ject) oraz TrojanDownloader.Win32.BMPAgent.a.

Łata usuwa trzy luki sklasyfikowane przez Microsoft jako krytyczne. Zostały one nazwane następująco: Navigation Method Cross-Domain Vulnerability, Malformed BMP File Buffer Overrun Vulnerability oraz Mitigating Factors for Malformed GIF File Double Free Vulnerability.

Pełny opis łaty, jak i usuwanych przez nią luk można znaleźć w biuletynie MS04-25 firmy Microsoft. Wersja beta uaktualnienia Service Pack 2 radykalnie zmienia strukturę przeglądarki Internet Explorer, zatem użytkownicy którzy zdecydowali się na jego instalację nie są zagrożeni opisywanymi lukami.