Kaspersky Lab przedstawia nową generację programów antywirusowych dla systemów Windows. Produkt łączy unikatową funkcjonalność z nowym interfejsem oraz jeszcze wyższym współczynnikiem wykrywalności, z którego słynęła już wersja poprzednia.

Trzykrotnie szybszy

W piątej generacji swoich produktów firma Kaspersky Lab rozwiązała problem, z którym walczą producenci wszystkich programów antywirusowych - zmniejszenie wydajności komputera spowodowane koniecznością skanowania w tle dużej ilości danych. Dzięki zastosowaniu unikatowych technologii iChecker, iStream oraz iCache Kaspersky Anti-Virus działa teraz do trzech razy szybciej i wykorzystuje o połowę mniej pamięci systemowej niż wersja poprzednia. Zwiększenie wydajności nie pociągnęło za sobą spadku skuteczności, przeciwnie - współczynnik wykrywalności jest jeszcze wyższy, a zestaw funkcji zoptymalizowany. Tak duży przyrost prędkości skanowania osiągnięto dzięki koordynacji silnika antywirusowego z menedżerem pamięci podręcznej systemu Windows, co zapobiega niepotrzebnemu testowaniu plików, o których wiadomo, że nie są zainfekowane. W ten sposób zoptymalizowano wykorzystanie zasobów systemowych do zwiększenia wydajności ochrony antywirusowej.

Nowy interfejs służy poradą ekspertów

Ochrona przed nowymi wirusami jest zadaniem trudnym, a wykorzystywane technologie i metody są zrozumiałe tylko dla profesjonalistów. Jednak w dzisiejszych czasach ochrona taka jest potrzebna wszystkim użytkownikom komputerów. W oparciu o ich opinie specjaliści z firmy Kaspersky Lab stworzyli interfejs łączący ergonomię i przejrzystość z całym arsenałem wbudowanych metod ochrony oraz unikatowym systemem porad ekspertów.

W celu powiększenia należy kliknąć obrazek

Nowy interfejs programu Kaspersky Anti-Virus charakteryzuje się łatwością obsługi, przejrzystą strukturą oraz atrakcyjnym wyglądem. Wszelkie szczegóły techniczne zostały przedstawione za pośrednictwem trzech zakładek, w sposób zrozumiały nawet dla początkujących użytkowników komputerów. Menu pozwala na zarządzanie wszystkimi składnikami programu z jednego miejsca, a system porad ekspertów w czasie rzeczywistym prezentuje zalecenia pozwalające na optymalne skonfigurowanie wszystkich aspektów ochrony antywirusowej.

W celu powiększenia należy kliknąć obrazek

W celu uproszczenia obsługi programu użytkownik ma do dyspozycji trzy poziomy ochrony: Wysoka wydajność (testowanie najważniejszych składników systemu), Maksymalna ochrona (pełne skanowanie komputera) oraz Zalecany (kompromis między wydajnością komputera, a skutecznością ochrony). Poziom ochrony może być błyskawicznie zmieniany za pomocą suwaka. Zmiana jego położenia pociąga za sobą automatyczne dostosowanie wszystkich składników programu do wymogów wybranego poziomu. Dzięki takiemu rozwiązaniu do korzystania z programu Kaspersky Anti-Virus nie potrzeba specjalistycznej wiedzy, a konfiguracja trwa zaledwie kilka chwil.

Zwiększona ochrona poczty elektronicznej

Kaspersky Anti-Virus oferuje skuteczną ochronę przed zagrożeniami napływającymi wraz z pocztą elektroniczną. Nowa wersja zawiera uniwersalny moduł MailChecker, który wykorzystuje ogromny potencjał mechanizmów firmy Kaspersky Lab do ochrony wiadomości e-mail bez konieczności ingerowania w konfigurację wykorzystywanego programu pocztowego. Po zainstalowaniu programu Kaspersky Anti-Virus moduł MailChecker działa jako filtr testujący wszystkie odbierane i wysyłane wiadomości e-mail. W ten sposób zapewniono kompatybilność z wszystkimi programami pocztowymi wykorzystującymi protokoły SMTP oraz POP3.

Nie ukryje się żaden wirus

Coraz więcej wirusów rozprzestrzenia się pod postacią archiwów oraz plików spakowanych. Jedynym sposobem walki z takimi szkodnikami jest wykorzystanie mechanizmów rozpakowujących w celu ujawnienia prawdziwej zawartości podejrzanych obiektów. Program Kaspersky Anti-Virus 5.0 pozwala na leczenie plików spakowanych oraz archiwów ZIP, ARJ, RAR, a także CAB.

Aktualizacje zawsze w porę

Częstotliwość aktualizacji antywirusowych baz danych jest jednym z wyznaczników skuteczności ochrony. Firma Kaspersky Lab publikuje aktualizacje co trzy godziny, a podczas epidemii nawet częściej. Dodatkowo program Kaspersky Anti-Virus 5.0 wyposażony jest w technologię KeepUp2Date zapewniającą znaczne usprawnienie procesu aktualizacji.

Aktualizacje mogą być pobierane na żądanie użytkownika oraz automatycznie, przy użyciu wbudowanego terminarza. Dzięki technologii KeepUp2Date przed rozpoczęciem uaktualniania program wyszukuje najmniej obciążony serwer, co pozwala na znaczne zredukowanie czasu pobierania.

Wiele dodatkowych funkcji

Modernizacji został poddany także system pomocy, który zapewnia teraz szczegółowe instrukcje postępowania prowadzące użytkownika krok po kroku przez konfigurację programu oraz obsługę wszystkich jego składników. Znacznie usprawniono moduł kwarantanny, który teraz jeszcze skuteczniej izoluje niebezpieczne obiekty. Ponadto usprawniono przetwarzanie zainfekowanych oraz podejrzanych obiektów, a dzięki obsłudze standardu UNICODE program Kaspersky Anti-Virus może funkcjonować na wielu platformach oraz we wszystkich wersjach językowych systemu Windows.