27 kwietnia 2004

Gdzie jest moja przesyłka? Jest przedmiotem aukcji na eBay!

Internetowy system aukcyjny eBay coraz częściej pojawia się w serwisach informacyjnych. Wiadomości te nie są jednak związane z sukcesami firmy - dotyczą działań oszustów i przestępców, którzy czerpią dochody kosztem niczego nieświadomych osób.

Najświeższa wiadomość dotyczy pracownika niemieckiej poczty, który zamiast dostarczać przesyłki do adresatów wystawiał ich zawartość na aukcjach eBay.

Pracownicy poczty zauważyli znikające paczki jednak nie byli w stanie nic udowodnić dopóki nie zgłosił się lokalny muzyk, który nie otrzymał zamówionego ustnika do klarnetu. Muzyk zauważył, że identyczny ustnik został wystawiony na aukcji i nabył go informując jednocześnie policję. Osoba oferująca ustnik okazała się być pracownikiem poczty. Po przeszukaniu mieszkania podejrzanego policja znalazła zawartość paczek o łącznej wartości 23 700 $.

O zagrożeniach związanych z zakupami za pośrednictwem internetu mówi się wiele. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że zagrożenie to stanowią nie tyko hakerzy przechwytujący numery kart kredytowych ale także osoby, do których mamy (a przynajmniej powinniśmy mieć) całkowite zaufanie.