7 stycznia 2004

Kaspersky Lab prezentuje nowy produkt - Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Microsoft ISA Server

Firma Kaspersky Lab informuje o wydaniu nowego produktu, Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Microsoft ISA Server, rozszerzającego listę aplikacji przeznaczonych do ochrony antywirusowej sieci korporacyjnych.

Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Microsoft ISA Server monitoruje pliki przesyłane za pośrednictwem protokołów HTTP oraz FTP, przez zaporę ogniową Microsoft Internet Security and Acceleration Server. Program działa jako filtr skanujący i analizujący cały ruch przychodzący, pod kątem obecności niebezpiecznego kodu. Po wykryciu obiektu zainfekowanego system blokuje go, eliminując w ten sposób możliwość zainfekowania sieci lokalnej.

Nowy produkt posiada szeroki wachlarz funkcji. Prosty w obsłudze interfejs jest w pełni zintegrowany z konsolą ISA Microsoft Management Console. Administrator może automatyzować proces pobierania aktualizacji antywirusowych baz danych, konfigurować parametry skanowania antywirusowego, tworzyć konta użytkowników uwzględniające typy przesyłanych przez nich obiektów oraz definiować listę bezpiecznych serwerów i grup w celu zwiększenia skuteczności ochrony.

Cena produktu Kaspersky Anti-Virus 5.0 for Microsoft ISA Server zależna jest od ilości chronionych węzłów (stacji roboczych oraz serwerów odbierających dane z internetu). Przykładowo dla 100 chronionych węzłów cena wynosi 6340 zł netto.