10 października 2003

Modemy wracają do łask hakerów

War dialing znów jest w modzie. Ta stara lecz ciągle aktualna technika od dawna była wykorzystywana przez hakerów do zdalnego przejmowania kontroli nad sieciami korporacyjnymi. War dialing polega na skanowaniu linii telefonicznych w poszukiwaniu niezabezpieczonych modemów.

Dwadzieścia lat temu powszechne były włamania do systemów komputerowych przeprowadzane za pośrednictwem modemów. Wraz z pojawieniem się połączeń o większej przepustowości technika ta praktycznie wyszła z użycia. Obecnie war dialing staje się bronią hakerów na coraz lepiej zabezpieczone sieci komputerowe. Paradoksalnie w wielu firmach położono nacisk na ochronę sieci zaniedbując jednocześnie ryzyko związane z wykorzystywaniem modemów.

Badania rynku wykazują, że na każde 10 000 korporacyjnych numerów telefonicznych przypada 75 modemów. Ponadto większość z badanych firm nie ma możliwości wykrycia ataku przeprowadzonego za pośrednictwem modemu.