16 lutego 2017

Rozwiązanie Kaspersky Lab służące do wykrywania ataków ukierunkowanych otrzymało certyfikat ICSA Labs

Rozwiązanie Kaspersky Anti Targeted Attack Platform pozytywnie przeszło niezależne badania ICSA Labs w rzadko przeprowadzanym teście, który koncentruje się na efektywności wyspecjalizowanych rozwiązań do ochrony firm przed zaawansowanymi i ukierunkowanymi cyberzagrożeniami. Przygotowanie środowiska umożliwiającego uczciwą ocenę ochrony przed tego rodzaju zagrożeniami jest trudniejsze niż testowanie pod kątem zapobiegania bardziej powszechnych ataków. W niezwykle złożonej symulacji infrastruktury korporacyjnej poddawanej nieustannym atakom rozwiązanie firmy Kaspersky Lab uzyskało imponujące wyniki, wykrywając 99,44% ataków.

Testy trwały 33 dni. W tym czasie serwery emulujące infrastrukturę korporacyjną chronioną przez Kaspersky Anti Targeted Attack Platform podlegały nieustannym atakom: łącznie przeprowadzono 550 ataków. Ponadto scenariusz testowy obejmował wysłanie do chronionej sieci 377 "czystych próbek" - nieszkodliwych obiektów posiadających pewne podejrzane cechy, przez które mogą zostać sklasyfikowane jako szkodliwe. Według ICSA Labs w atakach wykorzystywano nowe i mało znane szkodliwe obiekty, w tym takie, które nie zostały wykryte przez tradycyjne rozwiązania prewencyjne w czasie przeprowadzania testów.

Rozwiązanie Kaspersky Anti Targeted Attack Platform wykryło 99,44% symulowanych ataków, pomijając jedynie trzy i tylko jeden raz błędnie identyfikując nieszkodliwy obiekt jako szkodliwy. Rozwiązanie firmy Kaspersky Lab spełniło wszystkie obecne wymogi ICSA Labs, a tym samym uzyskało certyfikat tej instytucji badawczej.

Oleg Glebow, menedżer odpowiedzialny za rozwiązanie Kaspersky Anti Targeted Attack Platform, Kaspersky Lab, powiedział: ICSA Labs jest uznanym liderem wśród niezależnych instytucji testujących. Dlatego udział w tym teście i uzyskanie certyfikatu jest dla nas tak ważne. Ocena ta jest szczególnie istotna, ponieważ działanie rozwiązania bezpieczeństwa jest sprawdzane długoterminowo. Dzięki takiemu podejściu symulacja bardziej przypomina rzeczywiste warunki i zapewnia klientom wiedzę, jakiej potrzebują, aby właściwie oceniać inteligentne technologie bezpieczeństwa.

ICSA Labs (International Computer Security Association) to niezależny oddział korporacji Verizon, który testuje i ocenia rozwiązania cyberbezpieczeństwa od 1989 r. Szczegółowe wyniki oceny Kaspersky Lab Targeted Attack Platform są dostępne na stronie https://www.icsalabs.com/sites/default/files/FINAL_Kaspersky_ATD_Cert_Testing_Report_20161231.pdf.

Szczegóły na temat rozwiązania Kaspersky Anti Targeted Attack Platform są dostępne na stronie https://www.kaspersky.pl/ochrona-dla-korporacji/anti-targeted-attacks.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie https://www.kaspersky.pl/nowosci.