12 stycznia 2017

Prosty szkodliwy program EyePyramid wykorzystany do kradzieży danych m.in. osób wysokiego szczebla we Włoszech - komentarz Kaspersky Lab

W ostatnich dniach pojawiła się informacja o cyberataku m.in. na osoby wysokiego szczebla we Włoszech - prezesa Europejskiego Banku Centralnego i dwóch byłych włoskich premierów. Doszło do kradzieży osobistych informacji, a analiza przeprowadzona przez ekspertów z Kaspersky Lab wykazała, że ataki zostały przeprowadzone przez niezwykle nieostrożnych amatorów z użyciem prostego szkodliwego programu o nazwie "EyePyramid". Aresztowano już dwóch podejrzanych.

W trakcie analizy eksperci z Kaspersky Lab zidentyfikowali 18 próbek szkodliwych programów związanych z atakami EyePyramid - większość z nich powstała w okresie 2014-2015. Szkodniki posiadają funkcje kradzieży danych i wysyłania ich poprzez wiadomości e-mail oraz inne kanały. Atakujący gromadzą wiele danych z komputerów ofiar i wysyłają je na własne serwery. Samo szkodliwe oprogramowanie jest nieskomplikowane i nic nie wskazuje na to, że zostało wyposażone w wyrafinowane funkcje, które mogłyby wiązać to zagrożenie z zaawansowanym cybergangiem ProjectSauron (tego typu podejrzenia pojawiły się w niektórych przekazach medialnych). Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że ataki EyePyramid nie są w żaden sposób powiązane z działaniami grupy ProjectSauron.

Według statystyk Kaspersky Lab szkodliwe programy EyePyramid zostały wykryte na około 16 komputerach, z których 11 znajduje się we Włoszech. Mimo że szkodliwe narzędzia wykorzystane przez dwoje ujętych podejrzanych - Giulio Occhionero oraz Francescę Marię Occhionero - nie należą do skomplikowanych ani trudnych do wykrycia, atakującym udało się zainfekować wiele ofiar, łącznie z osobami wysokiego szczebla, co zaowocowało kradzieżą dziesięciu gigabajtów danych.

Cyberprzestępcy nie przywiązywali dużej wagi do zacierania własnych śladów - w trakcie ataków korzystali z adresów IP powiązanych z ich własną firmą, rozmawiali o ofiarach przez telefon oraz z użyciem komunikatorów internetowych, a gdy zostali przyłapani, próbowali usuwać materiał dowodowy. Świadczy to o niezwykle amatorskim podejściu atakujących, co nie zmienia faktu, że udało im się ukraść ogromną ilość informacji od swoich ofiar.

Przykład ten - podobnie jak niektóre wcześniejsze operacje cyberprzestępcze - pokazuje, że atakujący nie muszą korzystać z zaawansowanych techniczne narzędzi, by prowadzić długotrwałe i skuteczne operacje szpiegowskie. W sprawie ataków EyePyramid prawdopodobnie najbardziej zaskakujący jest fakt, że podejrzani cyberprzestępcy działali przez wiele lat, zanim zostali schwytani - powiedział Costin Raiu, dyrektor Globalnego Zespołu ds. Badań i Analiz (GReAT), Kaspersky Lab.

Produkty Kaspersky Lab wykrywają próbki powiązane z atakami EyePyramid pod następującymi nazwami:

• Trojan-Downloader.MSIL.Agent.asi
  • Trojan-Downloader.MSIL.Agent.axx
  • Trojan-Dropper.Win32.Demp.fly
  • Trojan-Dropper.Win32.Injector.pxn
  • Trojan-Dropper.Win32.Injector.xcn
  • Trojan-PSW.Win32.Ruftar.bael
  • Trojan.MSIL.Agent.fdww
  • Trojan.Win32.AntiAV.choz
  • Trojan.Win32.AntiAV.ciok
  • Trojan.Win32.AntiAV.ciyk
  • Virus.Win32.PolyRansom.k
  • not-a-virus:PSWTool.Win32.NetPass.aku
Szczegółowy raport poświęcony atakom EyePyramid jest dostępny dla klientów usługi Kaspersky Intelligence Services.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie https://www.kaspersky.pl/nowosci.