23 stycznia 2014

Kaspersky Internet Security zdobywa tytuł "Produkt Roku" przyznany przez AV-Comparatives

Kaspersky Lab informuje, że Kaspersky Internet Security, flagowy produkt firmy przeznaczony dla użytkowników indywidualnych, uzyskał tytuł "Produkt Roku". Wyróżnienie zostało przyznane przez niezależne laboratorium testowe AV-Comparatives w uznaniu za najlepsze wyniki uzyskiwane konsekwentnie w testach przez cały 2013 rok. Spośród 22 testowanych produktów rozwiązanie firmy Kaspersky Lab jako jedyne uzyskało najwyższą ocenę Advanced+ we wszystkich testach.

AV-Comparatives wyłania zwycięzców swoich corocznych wyróżnień na podstawie łącznej liczby punktów uzyskanych przez każdy oceniany produkt w testach w danym roku. Niektóre badania, takie jak test wydajności i test wykrywania plików, sprawdzają możliwości poszczególnych podsystemów ochrony. Z kolei testy "real-world protection" (ochrony w realnych warunkach) oceniają, jak rozwiązania radzą sobie ze zwalczaniem cyberzagrożeń z wykorzystaniem całego dostępnego zestawu narzędzi ochrony. Kaspersky Internet Security zdobył zdecydowane prowadzenie we wszystkich testach, w których uczestniczył.

Oprócz wskazania produktów osiągających najlepsze wyniki w danym roku AV-Comparatives prezentuje również ocenę użyteczności każdego testowanego rozwiązania bezpieczeństwa. Łączne wyniki uzyskane w testach pozwalają klientom wybrać produkt, który łączy w sobie niezawodność i wygodę użytkowania.

Eksperci z AV-Comparatives ocenili interfejs programu Kaspersky Internet Security jako "doskonały", podkreślając, że wszystkie ważne informacje i funkcje są rozmieszczone w sposób czytelny i łatwy w użyciu. Testujący stwierdzili również, że interfejs aplikacji został skutecznie zoptymalizowany do wykorzystywania na urządzeniach z ekranami dotykowymi, takich jak hybrydowe laptopy, które jednym ruchem można zamienić w tablety.

"Niezależne testy przeprowadzone przez AV-Comparatives oraz podobne organizacje ułatwiają użytkownikom dokonanie wyboru rozwiązania bezpieczeństwa, jak również pomagają producentom jeszcze bardziej udoskonalić technologie kontroli cyberzagrożeń. Tytuł 'Produkt Roku' po raz kolejny potwierdza, że Kaspersky Lab jest liderem w tej dziedzinie. Jesteśmy dumni, że możemy zapewniać naszym użytkownikom najbardziej niezawodną ochronę oraz wygodę użytkowania" - powiedział Nikołaj Griebiennikow, dyrektor ds. technologii w Kaspersky Lab.

Kaspersky Internet Security powtórzył swój sukces z poprzednich lat. Rozwiązanie to znalazło się w gronie najlepszych produktów 2012 r. według AV-Comparatives. Również w 2011 r. uzyskało wyróżnienie "Produkt Roku" od tego samego laboratorium testowego.

Pełny raport laboratorium AV-Comparatives z wyników testów przeprowadzonych w 2013 roku jest dostępny na stronie: http://www.av-comparatives.org/wp-content/uploads/2014/01/avc_sum_201312_en.pdf.

Nikołaj Griebiennikow, dyrektor ds. technologii w Kaspersky Lab, odbiera wyróżnienie "Produkt Roku" laboratorium AV-Comparatives

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news.