30 grudnia 2013

Wyprawa Kaspersky 7 Volcanoes Expedition zakończyła się sukcesem: siódmy szczyt zdobyty

Kaspersky Lab z przyjemnością informuje o zwieńczonym sukcesem finale wyprawy Kaspersky 7 Volcanoes Expedition. Rosyjska alpinistka Olga Rumjancewa ukończyła niedawno wspinaczkę na siódmy wulkan, zdobywając szczyt Ojos del Salado w Chile. Ostatnie wyzwanie nie było łatwe, jednak Olga odważnie pokonała wszystkie trudności na swojej drodze na szczyt najwyższego na świecie aktywnego wulkanu.

Olga Rumjantsewa została pierwszą Rosjanką – i trzecią osobą w historii – która zdobyła samotnie każdy z Siedmiu Szczytów Wulkanicznych: najwyższych wulkanów na wszystkich siedmiu kontynentach. Co więcej, ustanowiła rekord świata, stając się pierwszą osobą, która zrealizowała to przedsięwzięcie w ciągu niespełna roku. Wspierana przez Kaspersky Lab, Olga rozpoczęła swoją wyprawę 11 stycznia 2013 r., samotnie zdobywając Mt. Sidley (Antarktyda), Kilimandżaro (Tanzania), Damavand (Iran), Mt. Giluwe (Papua-Nowa Gwinea), Elbrus (Rosja), Pico de Orizaba (Meksyk) i ostatecznie Ojos del Salado (Chile) 9 grudnia 2013 r.

Kliknij, aby powiększyć

Ojos del Salado to potężny stratowulkan w chilijskich Andach. Wznosząc się na wysokość 6 893 metrów nad poziomem morza, jest najwyższym aktywnym wulkanem na świecie, drugą pod względem wysokości górą na zachodniej i południowej półkuli ziemskiej oraz najwyższym wzniesieniem w Chile.

Komentując swoje osiągnięcie, Olga Rumjancewa powiedziała: „Spodziewałam się, że ostatnia misja będzie najtrudniejsza głównie ze względu na ciężkie warunki pogodowe. Okazało się jednak, że moim największym problemem był wypadek samochodowy w drodze do bazy Ojos del Salado. Mimo to udało mi się dojść do siebie i szybko ukończyć wspinaczkę. Podsumowując, był to bardzo ambitny rok, dlatego jestem ogromnie szczęśliwa i dumna z siebie. Chciałabym podziękować Kaspersky Lab za wsparcie i inspirację podczas trwającej cały rok ekspedycji. Bez wątpienia jest to nasze wspólne osiągnięcie”.

Kliknij, aby powiększyć

Firma Kaspersky Lab jest dumna, że miała swój wkład w realizacji tej wyprawy jak również innych wydarzeń sportowych oraz ekspedycji geograficznych na całym świecie. Projekty te odzwierciedlają główne wartości firmy: determinację, aby pokonać granice i niestrudzenie realizować nowe cele.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news.