15 października 2013

Reprezentacja Polski w mistrzostwach świata WAKO w kick-boxingu w Brazylii (formuła K-1 oraz Low Kick) zajęła trzecie miejsce w klasyfikacji medalowej. Polską reprezentację sponsorowała i wspierała firma Kaspersky Lab Polska sp. z o.o.

Mistrzostwa świata WAKO w kicboxingu odbyły się w dniach 29 września - 5 października 2013 r. w Brazylii, w miejscowości Guaruja nieopodal Sao Paulo. W zawodach wzięło udział 413 zawodników z 48 krajów z całego świata. Polska reprezentacja liczyła 22 zawodników - 12 w formule K-1 i 10 w low-kicku. Sportowcom towarzyszyli trenerzy.

Polska reprezentacja K-1 / low-kick na mistrzostwach świata w Brazylii. Kliknij, aby powiększyć.

Zawodnicy z Polski zdobyli łącznie 9 medali - 4 złote, 2 srebrne i 3 brązowe, co uplasowało naszą reprezentację na trzecim miejscu w klasyfikacji medalowej. Polskę wyprzedziła tylko Serbia i Rosja. Pełna tabela medalowa jest dostępna tutaj.

Złote medale
  • Sandra Drabik (kategoria do 52 kg, low-kick, SKKB Kielce)
  • Kinga Siwa (kategoria do 60 kg, low-kick, Champion Gdańsk)
  • Róża Gumienna (kategoria 65 kg, low-kick, Fighter Wrocław)
  • Paulina Bieć (kategoria powyżej 70 kg, K-1, Figthter Wrocław)
Srebrne medale:
  • Michał Mączka (kategoria do 81 kg, low-kick, Duet Gdańsk)
  • Dawid Kasperski (kategoria do 86 kg, K-1, Puncher Wrocław)
Brązowe medale:
  • Marcin Parcheta (kategoria do 71 kg, K-1, Nak Muay Szczecin)
  • Paweł Biszczak (kategoria do 75 kg, K-1, Prych Team Legnica)
  • Kamila Bałanda (kategoria do 65 kg, K-1, Champion Gdańsk)
Sponsorem wyjazdu polskiej reprezentacji na mistrzostwa była firma Kaspersky Lab Polska sp. z o.o. Firma aktywnie angażuje się we wspieranie i promowanie sportów walki - w styczniu 2013 r. była głównym sponsorem zawodowej gali K-1 "Bitwa pod Legnicą", gdzie po raz pierwszy w Polsce walka wieczoru była jednocześnie rundą eliminacyjną do Grand Prix Rosji 2013. Podczas gali obyły się także dwie walki o pas międzynarodowego mistrza Polski.