16 listopada 2011

Kaspersky Lab i Corero Network Security podpisują umowę o współpracy technologicznej

Kaspersky Lab, producent rozwiązań do ochrony danych, informuje o nowej umowie o współpracy technologicznej zawartej z Corero Network Security, czołowym producentem systemów IPS oraz systemów obrony przed atakami DDoS przeznaczonych dla firm, centrów danych oraz dostawców usług hostingowych. W ramach umowy Kaspersky Lab będzie dostarczał sygnatury znanych szkodliwych programów, które będą wykorzystywane w rozwiązaniu IPS 5500 Intrusion Prevention System firmy Corero.

Korporacyjni klienci systemów IPS wymagają, aby takie systemy potrafiły wykrywać i blokować przenikanie znanego szkodliwego oprogramowania do swoich sieci. Oparty na architekturze platformy IPS czwartej generacji firmy Corero, IPS 5500 pozwala przedsiębiorstwom, organizacjom rządowym, instytucjom edukacyjnym i dostawcom hostingowym wykrywać i zapobiegawczo blokować znane i nieznane zaawansowane cyberzagrożenia przy użyciu jednego łatwego we wdrożeniu, użytkowaniu i zarządzaniu rozwiązania. Aby jeszcze bardziej zwiększyć ochronę po stronie klienta oferowaną przez swój system IPS, firma Corero zintegrowała w nim zestaw funkcji Kaspersky SafeStream II - technologię skanowania strumieniowego szkodliwego oprogramowania pierwszego poziomu wykorzystywaną ze sprzętowymi rozwiązaniami służącymi do porównywania z wzorcem w celu błyskawicznego wykrywania niebezpiecznych zagrożeń.

„Cieszymy się, że możemy powitać Corero w gronie naszych partnerów technologicznych” – powiedział Stephane Le Hir, wicedyrektor ds. partnerstwa technologicznego, Kaspersky Lab. „Corero, znany dostawca efektywnych rozwiązań bezpieczeństwa, bez wątpienia odniesie korzyści ze zintegrowania naszej ochrony przed szkodliwym oprogramowaniem w celu zapewnienia najskuteczniejszej obrony przed zdalnymi exploitami, szkodliwym oprogramowaniem oraz innymi cyberatakami przeprowadzanymi za pośrednictwem Sieci na sieci korporacyjne”.

Dzięki częstym aktualizacjom oraz obszernej bibliotece sygnatur szkodliwego oprogramowania firmy Kaspersky Lab Corero będzie mógł oferować swoim klientom jeszcze silniejszą ochronę przed zagrożeniami oraz szybką reakcję.

„W Corero przywiązujemy dużą wagę do rozwoju produktów, zarówno wewnętrznych jak i nabytych, aby oferować naszym klientom najbardziej efektywne na rynku rozwiązania IPS oraz do ochrony przed atakami DDoS”– powiedział Marty Meyer, dyrektor generalny Corero Network Security. „Decyzja o współpracy z Kaspersky Lab zapadła w sposób naturalny. Firma ta wyróżnia się najwyższym współczynnikiem wykrywania znanych szkodliwych programów przy minimalnej liczbie fałszywych trafień. Dzięki technologii zorientowanej na wykrywanie najbardziej rozpowszechnionych zagrożeń Kaspersky Lab osiąga niezwykle wysokie wyniki i zapewnia optymalny zakres ochrony”.

Informacje o Corero Network Security

Corero Network Security (CNS:LN), wcześniej Top Layer Security, to wiodący na świecie dostawca systemów obrony przed atakami DDoS oraz innowacyjnych systemów IPS (zapobieganie atakom sieciowym). Od lat Corero cieszy się uznaniem klientów, mediów oraz analityków, którzy cenią firmę za innowacje produktowe oraz przywództwo w branży. Corero, którego centrala mieści się w Massachusetts, w Stanach Zjednoczonych, posiada działy sprzedaży i wsparcia serwisowego na całym świecie. Więcej informacji może przeczytać na stronie http://www.corero.com.