21 lutego 2011

Kaspersky Lab w rankingu 50 najbardziej innowacyjnych firm na świecie stworzonym przez Fast Company Magazine

Kaspersky Lab informuje, że znalazł się w rankingu 50 najbardziej innowacyjnych firm na świecie przygotowanym przez amerykański magazyn biznesowy Fast Company Magazine. Kaspersky Lab zajął 32 miejsce w rankingu, wyprzedzając wielu globalnych gigantów z branży IT.

Redakcja Fast Company Magazine oceniła informacje dotyczące tysięcy firm na całym świecie i na ich podstawie stworzyła wydanie zatytułowane „World’s Most Innovative Companies” (najbardziej innowacyjne firmy na świecie). Wybrano czołówkę firm, które odważyły się być inne, stawiając nie tylko na wzrost przychodów, ale również na progresywne modele biznesowe oraz kreatywność.

W ostatnim wydaniu Fast Company Magazine czytamy, że Kaspersky Lab od wielu lat stanowi magnes przyciągający młodych geniuszy komputerowych z Rosji. To właśnie ten czynnik był głównym motorem szybkiego awansu Kaspersky Lab na pozycję czwartego pod względem wielkości dostawcy rozwiązań antywirusowych*.

“Zakładając firmę w 1997 roku, przy braku inwestycji czy zewnętrznych funduszy, wiedzieliśmy, że innowacyjność i jakość to jedyna możliwa droga do osiągnięcia międzynarodowego sukcesu” – mówi Jewgienij Kasperski, dyrektor generalny i współzałożyciel Kaspersky Lab. “Sukces firmy jest wynikiem wieloletniej pracy badawczej i nieustannej innowacyjności. Miło jest dowiedzieć się, że starania naszych specjalistów zdobyły globalne uznanie, nie tylko naszych klientów i partnerów, ale również niezależnych ekspertów”.

“Innowacyjność nigdy nie była ważniejsza dla naszej gospodarki i przyszłości” – powiedział redaktor Fast Company Magazine, Robert Safian. “Firmy z naszego rankingu pokazują, co może osiągnąć ludzki potencjał, jeśli zostanie uwolniony”.

Wydanie Most Innovative Companies magazynu Fast Company (marzec 2011) jest dostępne online na stronie http://www.fastcompany.com/MIC.

* Według raportu IDC ‘Worldwide Endpoint Security Market 2010-2014 Forecast and 2009 Vendor Shares’

Informacje o Fast Company

Fast Company to wiodąca na świecie marka w branży mediów biznesowych, która skupia się na innowacjach w dziedzinie technologii, ekonomii etycznej, przywództwa i designu. Magazyn jest tworzony dla i przez najbardziej progresywnych liderów biznesowych. Redaktor Robert Safian został uhonorowany przez AdWeek tytułem Redaktor Roku w 2009 r. Pod kierownictwem wydawcy Christine Osekoski Fast Company utrzymywał się przez trzy kolejne lata na prowadzonej przez AdWeek liście Hot List, natomiast redaktor naczelny FastCompany.com, Noah Robischon, trzykrotnie zwiększył ruch oraz przychody z roku na rok. Właścicielem Fast Company jest Joe Mansueto, będący również założycielem i właścicielem Morningstar, jednego z liderów oferujących niezależne badania inwestycyjne.