20 stycznia 2011

Kaspersky Lab nawiązuje współpracę z wiodącym na świecie prywatnym funduszem inwestycyjnym

General Atlantic został drugim pod względem wielkości udziałowcem Kaspersky Lab

Kaspersky Lab, producent rozwiązań do ochrony danych, informuje o nawiązaniu współpracy z General Atlantic LLC (GA), wiodącą na świecie firmą zajmującą się finansowaniem rozwoju przedsiębiorstw. Współpraca z GA stanowi kolejny etap planu globalnego wzrostu Kaspersky Lab. Firma otrzyma strategiczne wsparcie GA w realizacji wizji zarządu obejmującej kontynuację wzrostu na rynku globalnym. GA będzie drugim co do wielkości udziałowcem w firmie. Szczegóły dotyczące finansowych aspektów umowy pozostaną tajne.

Jewgienij Kasperski, dyrektor generalny i posiadacz kontrolnego pakietu udziałów w Kaspersky Lab, powiedział: „Dla Kaspersky Lab współpraca ta stanowi strategiczny krok w realizacji naszych planów globalnego wzrostu poprzez zdobycie doświadczonego międzynarodowego inwestora. General Atlantic, firma posiadająca 30-letnie doświadczenie we wspieraniu wzrostu dużych firm z branży oprogramowania i technologii, jest dla nas odpowiednim partnerem”.

John Bernstein, dyrektor generalny GA odpowiedzialny za Europę, powiedział: „Kaspersky Lab to duża firma z potencjałem wzrostu, posiadająca najlepszą technologię do ochrony zarówno użytkowników indywidualnych, jak i firm przed obecnymi i przyszłymi zagrożeniami dla bezpieczeństwa IT. Jesteśmy pod wrażeniem kadry zarządzającej Kaspersky Lab i wierzymy, że firma ta posiada zasoby umożliwiające jej stały wzrost. Współpraca z takim wizjonerem jak Jewgienij Kasperski to dla nas ogromna szansa. Cieszymy się, że możemy wspierać szybki rozwój tak innowacyjnej firmy technologicznej, która dostarcza rozwiązania wysokiej jakości”.

Współpraca z General Atlantic oznacza dla Kaspersky Lab rozpoczęcie kolejnego etapu realizacji strategii globalnego wzrostu. Firma stale wykazuje znacznie szybszy wzrost niż obsługiwany przez nią rynek - obecnie tempo jej rozwoju jest ponad dwukrotnie większe niż ogólny współczynnik wzrostu rynku. Firma dostrzega duże możliwości dalszej ekspansji na rynku bezpieczeństwa punktów końcowych i posiada odważne plany odnośnie sektora korporacyjnego i konsumenckiego, a jednocześnie rozszerza swoją ofertę technologii i produktów o cloud computing oraz technologie do zwalczania zagrożeń ery „pokomputerowej”. General Atlantic, firma posiadająca imponującą historię inwestycji w przedsiębiorstwa o udokumentowanym wzroście i ogromnym potencjale, dostrzegła w Kaspersky Lab atrakcyjną szansę inwestycji, doskonale wpisującą się w jej kilkudziesięcioletnie doświadczenie w branży oprogramowania.

„W ciągu całej swej działalności firma Kaspersky Lab rozwijała się bardzo szybko, a jej obecny współczynnik wzrostu jest znacznie wyższy niż ogólny współczynnik w branży. Przez ostatnie dziesięć lat Kaspersky Lab otrzymywał propozycje od wielu firm private equity, co świadczy o atrakcyjności naszej marki. Świadomi konieczności wykonania kolejnego kroku w realizacji naszego planu globalnego wzrostu, wybraliśmy partnera, który zapewni nam wartość dodaną pod względem rozwoju strategii i pomoże w osiągnięciu dojrzałości. Cieszę się, że tym partnerem jest General Atlantic” – powiedziała Natalia Kasperska, przewodnicząca zarządu, współzałożyciel i właściciel udziałów w Kaspersky Lab.

Informacje o General Atlantic

GENERAL ATLANTIC to wiodący na świecie prywatny fundusz inwestycyjny zapewniający kapitał oraz strategiczne wsparcie firmom rokującym wzrost. GA łączy znajomość sektora, szeroki horyzont inwestycyjny oraz dogłębne zrozumienie czynników wzrostu. Firma założona została w 1980 roku, zarządza kapitałem wynoszącym blisko 17 miliardów dolarów i posiada ponad 75 ekspertów z zakresu inwestycji w Greenwich, Nowym Jorku, Palo Alto, Londynie, Düsseldorfie, Hong Kongu, Pekinie, Bombaju oraz São Paulo.

GA inwestuje rocznie około 2 miliardów dolarów, przy czym w 2010 roku średnia wartość inwestycji wynosiła ponad 200 milionów dolarów. Firma zainwestowała w ponad 100 firm z branży usług biznesowych i przemysłu technologicznego. Wcześniejsze i obecne projekty oraz inwestycje dotyczące technologii obejmują wiodące na rynku firmy, takie jak Lenovo, the Alibaba Group oraz SouFun w Chinach; E*Trade, Priceline oraz Network Solutions w Stanach Zjednoczonych; Genpact w Indiach; Mercardo Libre w Ameryce Środkowej oraz Markit i Privalia w Europie. Więcej informacji oraz listę firm, w które zainwestował GA, można znaleźć na stronie www.generalatlantic.com.