24 stycznia 2002

Kaspersky Lab prezentuje najnowszą wersję pakietu Kaspersky ™ Anti-Virus 4.0

Główną cechą wyróżniającą Kaspersky Anti-Virus 4.0 (znany również pod kodową nazwą 'Prague') jest jądro antywirusowe nowej generacji, bazujące na unikalnej strukturze oraz technologiczna interakcja z systemem operacyjnym. Zwiększa to znacząco niezawodność ochrony, udaremniając obecne i przyszłe próby zagrożenia bezpieczeństwu informacji klientów.

W programie Kaspersky Anti-Virus 4.0 została zastosowana najbardziej zaawansowana technologia antywirusowa, zapewniająca efektywną ochronę systemu. Unikalna, modułowa struktura produktu umożliwia instalację w czasie rzeczywistym, zarówno aktualizowanych baz danych z sygnaturami wirusów, jak również rozszerzeń samego programu. Umożliwia to efektywną i pełną reakcję na pojawienie się nowych wirusów. Może to wymagać uaktualnienia istniejących lub dodania nowych modułów do programu Kaspersky Anti-Virus ™.

Monitor antywirusowy posiada wbudowaną technologię przechwytywania i leczenia zainfekowanych obiektów, bazującą na rozproszonej, dwuwarstwowej interakcji z systemem operacyjnym. Ten sposób kontroli aktywności wirusów zwiększa ogólną stabilność komputera. Optymalizajca monitora i skanera antywirusowego polega na podziale modułów na dwie części (interfejs użytkownika i część funcjonalną), gdzie pierwsza z nich jest włączana tylko na żądanie użytkownika, a druga jest aktywna przez cały czas pracy składnika. Takie podejście umożliwia ekonomiczne wykorzystanie pamięci operacyjnej komputera i jednoczesne przyspieszenie działania innych aplikacji.

Nowa wersja Kaspersky Anti-Virus ™ (Personal Pro, Personal) pracuje na systemie Microsoft Windows XP. Wśród innowacji w tej wersji programu można także wyróżnić:

• dopracowany system instalacyjny, umożliwiający zachowanie konfiguracji poprzednio zainstalowanych wersji;
  • możliwość kwarantanny w celu odizolowania zainfekowanych i podejrzanych obiektów;
  • rozszerzona możliwość leczenia zainfekowanych plików zarchiwizowanych;
Kaspersky Anti-Virus ™ 4.0 można pobrać z naszego serwera
ftp.kaspersky.pl/pub/releases/windows/4.0