4 października 2010

Spam w sierpniu 2010 r.: masowe wysyłki stają się coraz bardziej szkodliwe

Kaspersky Lab informuje o opublikowaniu miesięcznego raportu dotyczącego aktywności spamerów w sierpniu 2010.

Sierpniowa lista Top 20 największych dystrybutorów spamu zawiera znaczące zmiany w stosunku do poprzedniego miesiąca. Hong Kong, który w lipcu zadebiutował na 17 miejscu, niespodziewanie wybił się na drugą pozycję, odpowiadając za 7,7% całkowitej ilości rozprzestrzenionego spamu. Pozycję lidera utrzymały Stany Zjednoczone (15,5% całkowitej ilości rozprzestrzenionego spamu), a po krótkiej nieobecności do rankingu powróciły Holandia i Kanada.

Znaczącą zmianą na liście organizacji najczęściej atakowanych przez phisherów był spadek Facebooka z 2 na 9 miejsce. Liczba ataków na ten portal społecznościowy zmniejszyła się ponad dziesięciokrotnie w porównaniu z lipcem. Trudno powiedzieć, co spowodowało tak duży spadek zainteresowania cyberprzestępców Facebookiem. Być może jest to cisza przed burzą i jesienią nastąpi wznowienie ataków na ten portal.

Najpopularniejsze cele ataków phishingowych, sierpień 2010 r.

Jednocześnie podwoiła się liczba ataków na bank HSBC, a gra World of Warcraft awansowała z 8 miejsca na 4.

W sierpniu dwukrotnie wzrosła liczba masowo wysyłanych wiadomości e-mail zawierających szkodliwe oprogramowanie. Na tak znaczny wzrost wpłynął fakt, że latem zmniejszyła się liczba klientów spamerów w Rosji, a także w innych państwach, i wielu spamerów wykorzystywało swoje botnety do dystrybucji spamu za pośrednictwem programów partnerskich, w tym wiadomości zawierających zainfekowane załączniki.

Pełny raport dotyczący spamu jest dostępny w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=625.

Informację oraz raport można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.