11 lutego 2009

Kaspersky Lab potwierdza atak na amerykańską stronę firmy - żadne dane nie wyciekły

Domena usa.kaspersky.com została zaatakowana w piątek, 6 lutego 2009 r. Atak został przeprowadzony z wykorzystaniem metody "SQL injection" i dotyczył jednej z podstron serwisu poświęconej pomocy technicznej. Wykorzystana przez hakera luka znajdowała się w nowej wersji strony pomocy technicznej uruchomionej pod koniec stycznia 2009 r. Hakerowi udało się dostać do struktury strony jednak próba pobrania danych nie powiodła się, w związku z czym żadne informacje nie wyciekły ani też nie zostały zmodyfikowane.

Natychmiast po wykryciu luki personel amerykańskiego oddziału Kaspersky Lab podjął błyskawiczne działania w celu jej usunięcia i udało się to w ciągu 30 minut. Haker nie miał możliwości uzyskania dostępu do jakichkolwiek innych sekcji pozostałych stron Kaspersky Lab, w tym polskiej.

Pracownicy amerykańskiego oddziału Kaspersky Lab w chwili obecnej badają incydent przy udziale Davida Litchfielda z niezależnej organizacji Next Generation Security Software. Po zakończeniu analizy raport Litchfielda zostanie upubliczniony.

Eksperci z Kaspersky Lab rozumieją, że atak mógł mieć znacznie poważniejsze skutki i przeprowadzają dodatkowy, bardzo szczegółowy audyt bezpieczeństwa wszystkich oficjalnych stron firmy na całym świecie, aby podobny atak nie mógł mieć miejsca w przyszłości.

Najważniejszym zadaniem firmy Kaspersky Lab jest tworzenie rozwiązań chroniących przez szkodliwymi programami oraz zagrożeniami internetowymi. Dział badawczo-rozwojowy firmy jest całkowicie niezależny od struktury odpowiedzialnej za serwisy WWW i z tego względu atak nie miał żadnego wpływu na jakość oferowanych przez firmę produktów.