5 lutego 2009

Dzień Bezpiecznego Internetu 2009 wg Kaspersky Lab

10 lutego 2009 obchodziliśmy "Dzień Bezpiecznego Internetu" - ochrona przed cyberprzestępcami ma kluczowe znaczenie podczas surfowania po Internecie

Jeden dzień, jeden temat, 40 państw na całym świecie: obchodzony 10 lutego Dzień Bezpiecznego Internetu podkreśla znaczenie kwestii bezpieczeństwa w Internecie.

Czasy beztroskiego surfowania po Internecie minęły bezpowrotnie. Internetowi gangsterzy przeprowadzają coraz więcej ukierunkowanych ataków na użytkowników końcowych i firmy dowolnego rozmiaru. Interesuje ich tylko jedno: zarobienie pieniędzy. "Epoka dzieciaków zajmujących się wirusami i robakami dla zabawy odeszła w przeszłość. W ich miejsce rozwinął się cały przemysł wysoce zorganizowanych grup cyberprzestępczych" - wyjaśnia Piotr Kupczyk, dyrektor działu prasowego Kaspersky Lab Polska. Według najnowszego badania przeprowadzonego przez Forsa Institute dla stowarzyszenia BITKOM w Niemczech, w 2008 roku ofiarą cyberprzestępstw padło prawie 4 miliony Niemców, a 7% wszystkich użytkowników komputerów w wieku powyżej 14 lat poniosło straty finansowe, które miały związek ze szkodliwymi programami, korzystaniem z aukcji oraz bankowości online. "Edukacja dotycząca obecnego poziomu przestępczości w Internecie jest niezwykle istotna dla użytkowników w każdym wieku" - dodaje Piotr Kupczyk. "Dlatego w Kaspersky Lab uważamy, że Dzień Bezpiecznego Internetu to wspaniała inicjatywa".

Korzystając z okazji, eksperci z Kaspersky Lab przygotowali specjalny artykuł dostępny w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl: http://viruslist.pl/analysis.html?newsid=519.

Bezpieczeństwo to zachowanie
Profesjonalny poziom cyberprzestępców to nie jedyny czynnik powodujący zagrożenie danych osobowych. Również my sami, poprzez nasze zachowanie, możemy narazić się na niebezpieczeństwo. Przykładem są portale społecznościowe: szukanie nowych przyjaciół online może być doskonałą zabawą, istnieje jednak druga strona medalu. Jeżeli coś zyskuje coraz większą popularność, tak jak w przypadku socjotechniki czy smartfonów, wkrótce trafia na listę cyberprzestępców. "Zagrożenia związane z portalami społecznościowymi stały się ostatnio poważnym zagrożeniem" - mówi Piotr Kupczyk. "Zasada jest prosta: cyberprzestępcy kradną, na przykład, tożsamość znajomego online i podszywają się pod niego w celu zaatakowania większej grupy osób w sieci, które ufają znanym kontaktom. Jest to socjotechnika w czystej postaci. Aby zabezpieczyć się przed tym i wieloma innymi zagrożeniami, nie wystarczy już regularnie instalować na komputerze najnowsze aktualizacje bezpieczeństwa - niezbędny jest wszechstronny system ochrony, który może zapewnić jedynie regularnie uaktualniane rozwiązanie typu Internet Security".

Aby dowiedzieć się więcej na temat bezpieczeństwa online i przystąpić do "Ruchu na rzecz Bezpieczniejszego Internetu", zapoznaj się z szerokim wachlarzem akcji prowadzonych w Polsce w związku z Dniem Bezpiecznego Internetu na stronie www.saferinternet.pl.