9 kwietnia 2008

Kaspersky Lab gotowy na plagę szkodliwego oprogramowania

Kaspersky Lab, producent rozwiązań służących do ochrony danych, przewiduje 10-krotny wzrost liczby nowych szkodliwych programów do końca 2008 r.

Według analityków firmy Kaspersky Lab, w 2007 roku liczba nowych szkodliwych programów wykrytych w Internecie, łącznie z wirusami, robakami i trojanami, wyniosła 2 227 415, co stanowiło czterokrotny wzrost w stosunku do 2006 roku (535 131 szkodników). W 2007 roku całkowity rozmiar wykrytych szkodliwych programów osiągnął 354 GB. Przed końcem roku wielu czołowych ekspertów z dziedziny szkodliwego oprogramowania mówiło o sytuacji ekstremalnej. Niektóre firmy antywirusowe nie były w stanie skutecznie zwalczać tak dużej liczby zagrożeń.

Jednak eksperci z Kaspersky Lab są zdania, że w 2008 roku wzrost szkodliwego oprogramowania osiągnie nieco inne rozmiary. Przewidują oni, że liczba nowych szkodliwych programów zwiększy się nie czterokrotnie, a dziesięciokrotnie – czyli o ponad 20 milionów.

Prognoza wzrostu liczby szkodliwych programów do końca 2008 r. Kliknij, aby powiększyć.
Prognoza wzrostu liczby szkodliwych programów do końca 2008 r.

Oprócz ilości wzrasta również jakość szkodliwego oprogramowania. Pojawiają się nowe i bardziej złożone próbki, takie jak niesławny Storm, wykazujące różnorodność niebezpiecznych zachowań oraz metod rozprzestrzeniania się.

W 2007 roku firma Kaspersky Lab dodała do swoich baz 250 000 nowych sygnatur szkodliwego oprogramowania. Analitycy z firmy przewidują, że w 2008 roku liczba ta wyniesie 1 milion. Dzięki nowym technologiom opracowanym przez specjalistów z Kaspersky Lab, za pomocą czterokrotnie większej liczby nowych sygnatur będzie można zwalczyć dziesięciokrotnie zwiększoną liczbę nowych szkodliwych programów. Technologie te umożliwiają skuteczne zneutralizowanie dziesiątek a nawet setek różnych typów szkodliwego oprogramowania przez tylko jedną sygnaturę.